Ponúkame

Čaje

Čaj je najrozšírenejším nápojom na svete. Tento dnes už bežný nápoj sa pýši fascinujúcou históriou, pričom sa podpísal pod spoločenské a kultúrne dejiny mnohých národov, kým sa stal tým čím je pre nás dnes.

Radi by sme Vám predstavili čaj podľa druhov tak, ako ho máme v našej ponuke.
Čaje zelené(nefermentované
 
Biele čaje
 
 
Čaje žltozelené(polofermentované)
 
 
Čaje čierne(fermentované)
 
 
Čaje ochutené
 
 
Čaje ovocne
 
 
Bylinné čaje
 
 
(Ne)čaje
 
Čajové špeciality
 
 
1. Čaje zelené (nefermentované)
Zelený čaj má v Číne dlhú tradíciu. Od čierneho čaju sa líši tým, že neprechádza procesom fermentácie. Z tohto dôvodu v ňom nenastávajú žiadne chemické zmeny. Zelený čaj je trpkejší ako čaj čierny - obsahuje viac trieslovín. Vzhľadom k zachovaniu pôvodného prírodného charakteru nedochádza k úbytku enzýmov ani minerálnych látok. Enzýmy a fermenty, ktoré v čiernom čaji katalyzujú chemické procesy, sú pri spracovávaní zeleného čaju, v priebehu naparovania zničené. Práve to je dôvod, prečo si zelený čaj zachováva pôvodnú olivovo zelenú farbu.
 
2. Biele čaje
Tieto čaje sú špecialitou provincie Fujian. Získavajú sa sušením nefermentovaných listových pupencov, ktoré sa vyznačujú striebristým ochlpením listov. V podstate je to špeciálny zelený čaj. Na trhu sa vyskytujú väčšinou v zmesiach. Čisté biele čaje sú pre veľmi malé množstvo, ktoré sa zberá, vzácne. 
 
3. Čaje žltozelené (polofermentované)
Je to čaj, ktorý sa zaraďuje medzi čierne aj zelené druhy. Niekedy ho nazývajú aj čaj hnedý. Všeobecne je tento čaj silnejší než zelený, ale jemnejší než čierny. Je to charakteristický veľkolistý čaj hnedozelenej, skoro až čiernej farby. Tento čaj sa pripravuje podobne ako čaj zelený, len s tým rozdielom, že v polovici fermentačného procesu je tento prerušený sušením. Najznámejšou pestovateľskou oblasťou Číny je Fujian, ale najlepšie druhy pochádzajú z Taiwanu.
 
4. Čaje čierne (fermentované)
Domovom čaju je Čína. Je známe, že sa tam pestoval už pred viac ako 2 000 rokmi. Okolo roku 800, keď Lu Yu napísal Knihu o čaji (Čcha - ťing), sa čaj rozšíril do Japonska, neskôr perzské karavány priniesli malé množstvo čaju do Európy. Asi v polovici 16. storočia sa zoznámili s čajom Benátčania, ale len ako s liekom proti žalúdočným ťažkostiam a dne. Až ich obchodní konkurenti Holanďania začali s čajom v Európe. 5. Čaje ochutené
Číňania po stáročia produkovali aromatizované čaje, obohatené vôňou kvetov, ovocia a olejov. Najlepšie sú bez mlieka a môžu sa sladiť medom alebo cukrom. Čaje aromatizované korením sú výborné v zime na zahriatie; čaje s kvetmi sú jemné a osviežujúce; čaje ochutené ovocím sú výborné s ľadom. Ďalej ich delíme na:
5.2 Zeleno - bylinkové ochutené
5.3 Zeleno - čierne ochutené
 

6. Čaje ovocné
Tieto čaje nemajú nič spoločného s čajom ako takým. Ich základ väčšinou tvorí ibištek, šípky a jablko. Mnohokrát sa k nim pridávajú aj ďalšie ingrediencie ako kúsky ovocia, kvety rastlín, korenie alebo rastlinné silice. Sú osviežujúce a ich prirodzenú chuť je možné zvýrazniť medom. Možno ich piť aj s citrónom alebo dochutiť zopár kvapkami alkoholu.
 
7. Bylinné čaje
Ináč sú nazývané aj Tisany. Toto slovo pochádza z gréčtiny a znamená liečivý odvar. Bylinné odvary sa oddávna používajú pre ich liečivé vlastnosti. Neobsahujú žiaden tanín alebo kofeín, ktorý sa nachádza v bežných čajoch. Z mnohých bylinných zmesí sa pripravujú osviežujúce nápoje, ktoré možno piť teplé alebo studené. V Európe bylinné čaje nikdy nevyšli z módy a v mnohých ďalších krajinách sa stávajú znovu obľúbené.
 
8. (Ne)čaje
Tieto čaje - nečaje pochádzajú jednak z exotických krajín, jednak z exotických rastlín. Sú to listy, kôra alebo iné časti rastlín alebo stromov, ktoré domorodé národy považovali za liečivé. Pripravovali si z nich nápoje, ktoré používali buď na liečiteľské účely alebo tajné náboženské rituály. Súčastná veda iba potvrdila ich "zázračné" účinky a snaží sa ich zakomponovať do modernej medicíny.
 
9. Čajové špecialitky
Himalaya Masala (čierny čaj, zázvor, klinčeky, škorica, mlieko, med).Masala je asi najznámejším indickým čajom s korením. Hovorí sa, že skoro každý, kto pripravuje tento čaj, má svoj vlastný recept. My Vám ponúkame náš.
Tibetský čaj (čierny čaj, soľ, maslo). O tom, že Tibet patrí medzi exotické krajiny, niet pochýb. Spôsob života tamojších ľudí láka dobrodruhov a cestovateľov z celého sveta. Každého, kto zavíta do jurty tibetského pastiera, ponúknu čajom a sušeným jačím mäsom. Keďže mäso z jaka Vám neponúkneme, zostáva už iba jedna možnosť.
 
My Vám pomôžeme - Vy si pripravíte svoj čaj
Ak sa niekedy rozhodnete pozvať svojich priateľov alebo známych na šálku dobrého čaju a chcete sa "blysnúť" naozaj znamenitým nápojom, poradíme Vám, ako to zvládnuť. V tejto tabuľke je čas potrebný na optimálne vylúhovanie jednotlivých druhov čajov. Dúfame, že si pripravíte ten Váš, lahodný a osviežujúci.
čaj zelený jednonálevový - Čína
1 min
čaj zelený viacnálevový - Čína
1 - 2 min
čaj zelený - Taiwan
2 - 3 min
čaj zelený - Japonsko (závisí od druhu čaju)
0,5 - 2,5 min
čaj zelený - India
1 - 2,5 min
čaj biely - Čína
2 - 3 min
čaj polofermentovaný - Čína
3 - 4 mi
čaj polofermentovaný jednonálevový - Taiwan
1,5 - 2,5 min
čaj čierny - Čína
3 - 5 min
čaj čierny - Nepál
3,5 - 4,5 min
čaj čierny - Ceylon
3,5 - 5 min
čaj čierny - India
2 - 3 min
čaj čierny aromatizovaný
2 - 3 min
 
 
 

Medy

Med získava robotnica včely medonosnej (Apis mellifera) z nektáru kvetov, medovice a z iných sladkých štiav rozličných rastlinných orgánov. Potom ho spracúva a enzýmovým štiepením v medovom žalúdku premieňa na med, pričom ho obohacuje niektorými látkami zo svojho organizmu. (Včela - robotnica je schopná vytvárať med aj zo sacharózy obsiahnutej v repnom cukre, ktorú enzymaticky rozkladá na glukózu a fruktózu.) Takto zahustenú tekutinu ukladajú do plástov a nechávajú dozrieť...
Farba, vôňa, chuť a konzistencia medu sú rozdielne podľa druhu medonosných rastlín, prípadne podľa dĺžky skladovania.

 

Odpovedáme na Vaše najčastejšie otázky o mede: Ktorý med je kvalitnejší, kvetový alebo lesný?
Kvetové medy majú väčšinou svetlejšiu farbu. Sú ľahko stráviteľné vďaka vyššiemu obsahu glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) a tým vhodné ako vysoko hodnotný doplnok výživy detí, rekonvalescentov, športovcov a iných. Obsahujú peľové zrná rastlín, na ktorých včeli zbierajú nektár a obohacujú med o významné látky prírodného charakteru s povzbudzujúcimi účinkami (rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky).
Lesné medy sú spravidla tmavšie, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.
Výživná hodnota oboch druhov medu je prakticky rovnaká.

Čo je pastovaný med?
Pastovaný med je špeciálne upravený včelí med. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov - kryštalizácia. Výsledkom je plnohodnotný med pastovej konzistencie, ktorá sa v priebehu času nemení. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad.

Prečo niektoré medy kryštalizujú skôr a iné neskôr?
Kvetové medy kryštalizujú skôr ako medy lesné. Kryštalizácia kvetových medov je spôsobená vyšším osahom glukózy, ktorá má špecifickú vlastnosť vytvárať kryštály. V lesných medoch je väčšinou vyšší obsah fruktózy a dextrínov a tým majú nižší predpoklad ku kryštalizácii a zostávajú dlhšiu dobu v tekutom stave.

Znamená kryštalizácia medu jeho nižšiu kvalitu, alebo jej porušenie?
Určite nie! Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť kvetových i lesných medov. Skryštalizovaný med si uchováva všetky cenné látky a vlastnosti.

Môže sa skryštalizovaný med zohrievať bez toho, aby stratil svoje vlastnosti?
Kryštalizovaný med je možné zohrievať vo vodnom kúpeli opatrne do 45 C. Pozor pri prehriatí medu nad 50 C, tým by sa zničili niektoré hodnotné látky, ktorých strata by mala negatívny vplyv na kvalitu medu.

Ako je to s kvalitou domáceho medu?
Domáci - tuzemský med je vysoko kvalitný. Vďaka veľmi prísnym hygienickým a veterinárnym opatreniam sa radia naše medy medzi najkvalitnejšie na svete. Najmä kvetový med je vhodný ako veľmi hodnotný doplnok detskej výživy.

Ako dlho môžeme skladovať med?
Med zachováva svoje vlastnosti aj niekoľko rokov pri správnom skladovaní. Je dobrým konzarvačným prostriedkom.

Vyhľadávanie

Kontakt

Starinkovavcelaren Terchová 1195
013 06
0902 222 033

Anketa

Páčila sa nám naša čajovňa?

Áno (6)
32%

Nie (5)
26%

Chystáte sa nás navštíviť (8)
42%

Celkový počet hlasov: 19